Gratis levering vanaf € 65 in België, Nederland en Luxemburg of via afhaalpunt Professioneel advies Tips & tricks

Tips&tricks

Het alfabet van het leer

A

AMERIKAANS LEER Een algemene beschrijving voor leersoorten die er natuurlijk, stoer en vaak vettig uitzien en aanvoelen.

ANILINELEER Leer met een minimale oppervlakteafwerking waar het originele, natuurlijke nerfbeeld duidelijk zichtbaar is. Deze leersoorten zijn meestal afkomstig van de beste kwaliteit huiden of vellen en worden gebruikt voor luxe lederwaren. Aniline leer heeft een mooi oppervlaktegevoel, maar is minder goed bestand tegen vuil dan semi-aniline of gepigmenteerde leersoorten. 
 B

BAYCAST® LEER Splitleer dat is afgewerkt tot een glad oppervlak met een dikke specifieke PU-coating. 

BIOLOGISCH AFBREEKBAAR LEER Is gemaakt om lang mee te gaan en tegen een stootje te kunnen, is in 10-50 jaar biologisch afbreekbaar. 

BOXCALF Een stevige, klassieke leersoort, gemaakt van kalfshuiden.

BOVINE LEDER Is leer dat afkomstig is van de ruime “runderfamilie”. Dit betekent dat het leer afkomstig kan zijn van buffels, bizons, stieren en kalveren. Het Bovine leder in het assortiment van The Leather Sales is afkomstig van volwassen koeien. 
 


C

CAVALLINO of Hair-On Leather of Pony leather: dit materiaal heeft een complex productieproces waar een prijskaartje aan hangt. De dierenhuid is gelooid, bewerkt en afgewerkt met zijn originele vacht. Zeer zacht en delicaat, het leent zich voor de meest uiteenlopende toepassingen.

CHROOMLEER Leer dat gelooid is met chroomzouten. Het grootste deel van het leer in de wereld wordt op deze manier gelooid, het is een proces dat een stabiel eindproduct oplevert en zijn degelijkheid heeft bewezen. Chroomleer leent zich goed voor een breed scala aan artikelen, van schoeisel tot meubels, van tassen tot handschoenen en kleding.

CHROOMVRIJ LEER Leer dat gelooid is met alternatieve methoden voor chroom - meestal synthetische looistoffen op basis van aldehyde.

CRUST LEER Gedeeltelijk bewerkt leer dat is nagelooid, geverfd en gevet. 
 D

DRY MILLED Is een technische term die verwijst naar de gerimpelde en versleten look van het leer. De huiden worden ingeladen in trommels en krijgen door middel van warmte en beweging hun typische look. 
 


E

ECHT LEER Net als bij de term ‘genuine leer’ wordt dit gebruikt om te benadrukken dat het product is gemaakt van natuurlijk, echt leer en niet van een synthetisch alternatief.

EMBOSSED LEER / LEER MET RELIEF Leer met reliëf is een subcategorie van bedrukt leer. Het reliëf wordt verkregen door middel van warmte en een mal. Dankzij deze hete druk zal het leer de reliëfprint over het hele oppervlak vertonen.
 G

GEFINISHED LEER (AFGEWERKT LEER) Leer met toplaag dat zijn definitieve eigenschappen heeft gekregen en klaar is voor productie van het eindproduct (schoenen, tassen, meubels, enz.). 

GEPIGMENTEERD LEER Leer dat is afgewerkt met een speciale laag om het te beschermen voor zware toepassingen of om natuurlijke foutjes te bedekken. In tegenstelling tot anilineleder zal de natuurlijke nerfstructuur minder zichtbaar zijn. 

GEPRINT LEER Leer dat een afdruk of een oppervlaktepatroon heeft dat is ontstaan door het leer onder grote druk en temperatuur met een stalen plaat met een negatief reliëf in contact te brengen. 

GESCHUURD NERFLEER Leer waarvan de nerflaag gedeeltelijk afgeschuurd is en met een gepigmenteerde laag, al dan niet geprint, afgewerkt is.
 H

HUIDEN Huiden zijn afkomstig van grotere dieren - voornamelijk runderen en buffels - en zijn een bijproduct van de voedselindustrie.
 K

KID leather of geitenleer is een soort zacht, dun leer dat traditioneel wordt gebruikt voor handschoenen. Het wordt eveneens gebruikt voor andere modedoeleinden, zoals schoenen en kleding.
 L

LEER De officiële en erkende definitie van leer is: “huiden of vellen met een min of meer intacte oorspronkelijke vezelstructuur, gelooid om houdbaar te blijven (niet te verrotten), waarbij het haar of de wol al dan niet is verwijderd.

LEFA Een materiaal dat is gemaakt van leerstof, -knipsels en -schaafsel en dat met een basisstof, meestal synthetisch, is samengevoegd. Vaak gebruikt om stevigheid aan een tas of schoen te geven.
 N

NAPPA Zacht en soepel leer gemaakt van diverse huiden of vellen. Voor diverse doeleinden bijvoorbeeld laarzen en kleding.

NUBUCK vergelijkbaar met suède, maar duurder en waardevoller. Leer waarvan de bovenkant is geschuurd of gepolijst om een zacht fluweelachtig uiterlijk te krijgen. Afhankelijk van de diepte van het schuren zal er een nerfbeeld zichtbaar blijven. Ook wel bekend als gepolijst leer. 
 P

PLANTAARDIG LEDER  Een huid die gelooid is met plantaardige looistoffen en die wordt gekenmerkt door een typische kleur en geur na de looiing. Ook wel vegetaal leer genoemd.

PULL UP LEER  Olie of was wordt ingebracht in het leer. Wanneer het leer wordt gebogen ontstaat er een uniek effect, de kleur wordt lichter.

PRINTED LEER Bedrukt leer dat een drukproces heeft ondergaan dat wordt uitgevoerd door middel van speciale persen of rollen, die bepaalde texturen op de huid drukken of tekenen.
 S

SEMI-ANILINE LEER Leer dat een lichte afwerking heeft gehad, meestal met pigmenten. Het natuurlijke nerfoppervlak is nog steeds zichtbaar, maar het leer is minder gevoelig voor vuil worden en gemakkelijker te onderhouden dan anilineleer.

SPLITLEER Het onderste deel van het leer na het splitten (de bovenste laag wordt volnerf leer genoemd en de onderlaag split). Splitleer wordt vaak gebruikt om suède te maken (zie hieronder). Het kan ook meer of minder zwaar afgewerkt worden. 

SUÈDE De vleeszijde van het uiteindelijke leer wordt ook wel splitleer genoemd. De vezels zijn over het algemeen langer waardoor het artikel een licht “harig” uiterlijk krijgt. Het heeft een zacht en zijdeachtig uiterlijk en is meestal chroom gelooid.
 V

VEGANISTISCH LEER / VEGAN LEER Een misleidende marketingterm die wordt gebruikt om te verwijzen naar een veelal synthetisch materiaal dat is gemaakt om op leer te lijken.

VELLEN Vellen zijn afkomstig van kleinere dieren, voornamelijk schapen, geiten of varkens. Ze zijn een bijproduct van de voedingsindustrie.

VOLNERFLEER Leer gemaakt van de bovenste laag van de huid. Zonder nerfcorrecties zoals schuren.
 W

WET-BLUE Een huid, met chroom gelooid en nog nat, nog voordat ze wordt geverfd. Het wordt gekenmerkt door een lichtblauwe kleur. 

WET-WHITE Een huid, gelooid met synthetische looistoffen bijvoorbeeld aldehyden, nog voordat ze geverfd is. Het wordt gekenmerkt door een witte kleur.

Deze website gebruikt zowel functionele als niet-functionele cookies. Meer info in onze Privacy Policy. Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.